DIN PÅVERKAN SOM KONSUMENT


Resan mot en mer hållbar klädindustri tar inte slut när produkter lämnar lagret. En stor del av klädernas miljöpåverkan ligger hos dig som konsument och vad du gör med dem. Här kommer några tips på vad du kan tänka på för att minska produkternas miljöpåverkan och konsumera mer hållbart.

Använd flitigt

Du kan använda dina kläder fler gånger än du tror innan du tvättar dem. Kanske kan du ha på dig dina tights 2-3 gånger innan du slänger dem i tvättkorgen?

Ett bra tips är att vädra dina kläder efter ett svettigt träningspass. Häng dem ute ett tag så känns de fräscha igen!

Tänk också på att du kan minska dina kläders relativa miljöpåverkan med upp till 50% genom att använda dem dubbelt så länge! (källa: EEA)

Tvätta försiktigt

Tvättinstruktionerna anger den varmaste temperaturen du kan tvätta dina kläder i, men du kan alltid tvätta dem på ett kallare program. Prova att tvätta dem vid 30˚C om de inte är svårt fläckade. Det är mycket bättre för miljön.

Du kan också tvätta dina kläder i specialtillverkade tvättpåsar för att minska mikroplastföroreningar som vanligtvis kommer från syntetiska material när de tvättas. Kolla upp GuppyFriend påsarna t.ex.

Återvinn korrekt

När du inte vill ha dina ICIW-kläder längre, ge bort dem, sälj dem begagnat, ge dem till välgörenhet eller se till att återvinna dem vid en textilåtervinningsstation så att de kan få ett andra liv!

Var noga med att återvinna plastpåsarna som dina kläder kommer i och hangtags på lämpligt sätt (som plast resp. papper) så att de också kan få återanvändas i nya produkter.

Minimera Returer

Varje plagg du returnerar innebär en extra resa för kläderna och ökade koldioxidutsläpp. Tänk en extra gång innan du returnerar dina kläder.

Har du kanske en vän som skulle uppskatta kläderna som inte passade dig? Eller kan det vara den perfekta julklappen till din syster/bror/förälder?

Vi gör vårt bästa för att minimera returslöseri. Sedan 2021 har vi räddat över 20 000 osäljbara returprodukter genom att återställa dem till sitt originalskick och därmed kunnat sälja dem igen.